Spillematitis

Forældre til spilleglade børn

Læs børnebogen Spillematitis og tag en snak med dit barn

11-årige Alexander Busk har skrevet en børnebog om en dreng, der spiller for ALT meget Ipad, computer og Xbox. En bog forældre med fordel kan læse med sit barn.

Spillematitis
Bogen handler om drengen Silas, der har spillematitis. Han gider kun at spille Ipad eller PS4 – og helst hele tiden. Han glemmer al andet legetøj, og taler grimt til sine forældre. Men en dag får han en gave fra en anonym. Denne gave vender op og ned på alt.

Spille-problematik set med et barns øjne
Der tages udgangspunkt i en problematik, som mange forældre og børn kender til. At forældre synes, deres børn spiller for meget. Det gør bogen særlig, at den er skrevet af en 10-årig dreng i samarbejde med sin far, hvor sproget, indholdet og pointerne er i børnehøjde. En historie børn kan se sig selv i.

Bogen henvender sig til alle børn, der godt kan lide at spille – og deres forældre. Bogen er fyldt med flotte illustrationer og velegner sig til børn i alderen 6-10 år. Læser forældre bogen med barnet, er det oplagt at bruge den som udgangspunkt for en snak om Spillematitis hjemme hos dem.

"Tak fordi I har givet os andre et oplagt materiale til en vigtig snak med børn om spilleniveau, -begrænsning og -konsekvens."

Lola Jensenfamilievejleder

Nyheds opslag

Prøv den store Spillematitis quiz

og se hvor du selv lander

Bogen SPILLEMATITIS. Rigtig mange forældre har dagligt tanken; ”spiller mit barn for meget computer?” og forældrene har også følelsen af at have et øget antal konflikter som konsekvens af for meget PC og tablet, og især konflikter og sure stemmer tilbage fra barnet, hvis man som forælder prøver at omlægge hverdagen og give spillebegrænsning.

Men det er rigtig godt at få givet sit barn et fornuftigt forhold til en ok spilleramme, og få rammen indarbejdet før barnet fylder 7 til 9år. Fra 9års alderen øges muligheden for at spil og PC og mobil og tablet skaber afhængighed nemlig.

Den umiddelbare vej til god ramme omkring tid ved gadgets, er jo via den daglige snak med barnet, og daglige styring fra forældre, så niveauet holdes et sted, hvor barnet stadig har plads til at have sin interesse rettet mod alle livets andre vigtige facetter.

Det er altid godt at have et udefrakommende materiale at tale ud fra, når man skal igennem til sit barn med sin mening. Det kan være i form af små sætninger fra artikler i avisen eller på nettet, det kan være udtalelser fra TV, men det kan bestemt også være oplæsning fra en bog. Og til det formål er bogen SPILLEMATITIS rigtig brugbar sammen med de 6 til 9årige. Den er god, fordi den er skrevet af 11årige Alexander sammen med sin far, hvilket gør, at bogens historie er som taget ud af de fleste spilleglade 7 til 10årige drenges hoveder, og det gør identifikationen med bogens hovedfigur i top.

Desuden er der masser af små passager i bogen, hvor det er værd at stoppe op og tage en snak med sit eget spilleglade barn. Husk dog at undlade at sammenligne med sætninger som ”det er jo ligesom dig”, for det vil blot gøre barnet stædigt og dermed ødelægge muligheden for barnets refleksion omkring teksten. Spørg hellere åbent: ”Hvem spiller mest i din klasse?” ”Hvad spiller de forskellige?” ”Hvilket spil er mest populært?” ”Er der nogen i din klasse, der bliver vildere eller taler grimmere på grund af spil?” ”Hvordan kan det mon være, at Silas blev så sur, fordi han ikke fik den gave han ønskede sig” ”Forældrene kunne godt have fortalt ham inden fødselsdagen, at det ønske var for dyrt” ”Hvordan mon Silas og hans ven reagerer, når der nu er mere leg med legetøjet og mindre spilletid hos Silas?” Osv. osv.

Jeg er sikker på, at det er nogen af ovenstående snakke, der har været hjemme hos Alexander og hans familie, og at disse snakke har skabt grundlag for bogen, hvilket nu giver andre forældre muligheden for at få låne bogens oplæg til samme snak med egne børn, hvis det skønnes nødvendigt.

Tak Alexander og far, fordi I har givet os andre et oplagt materiale til en vigtig snak med børn om spilleniveau, -begrænsning og -konsekvens.